artikel

Vänstern vill ta tag i Söder

HELSINGBORG den 10 juni 2014 kl. 04:00

Vänsterpartiet är litet. Men får de inflytande efter valet så vill de genomföra stora och kostsamma förändringar. De mjuka frågorna får stort utrymme i Vänsterpartiets lokala valmanifest för Helsingborg som fått rubriken ”Helsingborg är inte till salu”.

Två frågor står allra högst säger de: Skolan och vinster i välfärden. Får Vänsterpartiet bestämma så ska kommunen ta tillbaks de verksamheter som i dag drivs i privat regi.

– Framför allt inom omsorgen vill vi stoppa vinstdrivande bolag. Pengarna ska stanna i verksamheten, säger Ingrid Mattiasson Saarinen i Vänsterpartiets styrelse i Helsingborg. Skolsatsningen handlar till stor del om höjda lärarlöner.

– Vi vill satsa 30 miljoner kronor på en generell höjning av lärarlönerna nästa år. Lärarna är a och o för en bra skola i Helsingborg, men nu söker de sig till andra kommuner, menar Ingrid Mattiasson Saarinen.

Mycket i valmanifestet är välbekant och traditionell vänsterpolitik. Klyftorna mellan fattig och rik ska minska. Fler socialsekreterare ska anställas, elevhälsan ska stärkas och ingen ska vara hemlös. Och det är dags att ta tag i Söder.

– Vi ser en så delad stad, det här har helt fallit i glömska. Vi vill att man gör en utvecklingsplan för Söder, säger Ingrid Mattiasson Saarinen. Vad kan staden göra för Söder?

– Skapa förutsättningar för en saluhall, och låta fler kommunala förvaltningar flytta dit igen. Det är också väldigt viktigt att blåsa liv i H+ som kommer att spinna av på Söder. Flera förslag går ut på att Helsingbogs stad ska gå före som arbetsgivare. Som en ingångslön på minst 20 000 kronor i månaden och heltidsjobb till alla som vill ha det. Och ett försök med sex timmars arbetsdag.

– Det gjordes ett försök på Fredriksdalshemmets vårdboende med gott resultat, med statliga pengar. Men det fick inte fortsätta. Vi vill dra igång en ny försöksverksamhet, förklarar Ingrid Mattiasson Saarinen. Delade turer, där man måste jobba förmiddag och kväll inom vården, ska bort. Fast det är redan beslutat.

– Genomförandet går alldeles för långsamt, menar de. Det är kostsamma förändringar. Men någon skattehöjning vill inte Vänsterpartiet ha.

– Vi sänker kommunens överskottsmål från 2 till 1,5 procent. Det blir 32 miljoner nästa år. Och slopar vårdnadsbidraget, säger Ingrid Mattiasson Saarinen.

Anette Rantala  [email protected] 042-489 93 39 http://hd.se/helsingborg/2014/06/10/vanstern-vill-ta-tag-i-soder/ [/su_spoiler]

Kopiera länk